בדיקת פוליגרף נועדה לשמש ככלי אובייקטיבי ובלתי תלוי להבחנה בין אמת לשקר. אבל האם הבדיקה הזו מדויקת במאה אחוז? והאם נכון לכנות אותה "מכונה לגילוי אמת או שקר"?

לא משנה איך תקראו למכשיר שמבצע אותה – מכונת אמת, גלאי שקר או פשוט פוליגרף, סביר להניח שאתם לא יודעים יותר מידי על אופן הביצוע של הבדיקה ושהמידע שלכם מתבסס רק על סרטים ותוכניות משטרה למיניהן. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם.

בשורות הקרובות תקבלו את כל המידע לגבי בדיקות פוליגרף. תבינו מהי בדיקת פוליגרף, מתי עושים אותה, איך מתבצעת, כיצד מתכוננים לבדיקה שכזאת? האם בדיקת פוליגרף קבילה בבית משפט ועוד.

 

הצעות לבדיקת פוליגרף במחיר אטרקטיבי! נסו אותנו

✔️ השוואת מחירי בדיקות פוליגרף – הצעות מהמכונים המובילים בישראל

✔️ בדיקת פוליגרף פרטית, משפטית, בהקשרי עבודה

✔️ לקבלת הצעת מחיר לבדיקה, צרו קשר >>

טלפון שלנו: 055-9704269

 

בדיקת פוליגרף
בדיקת פוליגרף פרטית, משפטית, תעסוקתית

 

 

מהי בדיקת פוליגרף?

אחד הדברים שמבדילים בין האדם לבעלי החיים הוא היכולת לשקר, לסלף אמת או להעמיד דברים באי דיוק בצורה מכוונת.

יחד עם זאת, כאשר אדם משקר, הוא עשוי לגלות שינויים חיצוניים בשפת הגוף שלו שיכולים להסגיר אותו.

מאחר ואין לנו חושים מיוחדים לזהות שקרים, מלבד תחושת בטן, שאינה ברת תוקף, הומצא הפוליגרף – מכשיר שהשימוש בו החל אי שם בשנות ה- 20 של המאה הקודמת ומהווה כלי יעיל בידי מומחים על מנת להבדיל בין אמת לשקר בדבריו של אדם.

בדיקת פוליגרף נשענת על העובדה כי בעת שקר ישנם שינויים פיזיולוגיים שאינם ניתנים לשליטה על ידי האדם ובכך, תוך ניטור שינויים אלו, ניתן לבצע השוואה לדברי אמת מוחלטים שהאדם הנבדק נשאל לגביהם ולקבוע כי אכן מדובר בשקר.

מאיזה גיל אפשר לעבור בדיקת פוליגרף? את הבדיקה ניתן לבצע על כל אדם כמעט, מלבד ילדים מתחת לגיל 12, נשים בהריון ואנשים הסובלים מפיגור שכלי.

עבור קטינים מעל גיל 12 נדרשת הסכמת ההורים לביצוע הבדיקה.

 

מה בודקים בבדיקת פוליגרף?

מערכת העצבים האוטונומית של האדם נבדלת מזו הרצונית בכך שהיא אינה ניתנת לשליטה ופועלת באופן עצמאי.

עובדה זו גורמת לכך שבעת שאדם משקר, המערכת האוטונומית שלו "נלחצת", בדומה במתרחש בעת פעילות גופנית או חשיפה למצב מאיים כלשהו.

אחר שינויים אלו עוקב מכשיר הפוליגרף והם כוללים שינוי בקצב הלב, שינוי בעליית לחץ הדם וכמו כן, שינויים במוליכות החשמלית של העור, כתוצאה מהזעה.

מסיבה זו הבדיקה זכתה לשמה "פולי-גרף" (רב-רשם בעברית), משום שהמכשיר בודק מספר פרמטרים בעת ובעונה אחת.

ניתן למצוא מספר סוגים של מכשירי פוליגרף, ביניהם פוליגרף מכאני שמוציא פלט נייר ופוליגרף אלקטרוני, שנחשב למתקדם יותר ומעביר את כל הנתונים לתוכנת מחשב.

 

באילו מקרים בדיקת פוליגרף היא דבר שיכול לעזור?

בדיקת פוליגרף יכולה לעזור במקרים רבים ומגוונים, אך עדיין ניתן לציין מספר סוגי בדיקות פוליגרף נפוצים יותר:

#1 בדיקת פוליגרף במסגרת חקירה פלילית – ניתן להשתמש בבדיקת פוליגרף בעת חקירה של חשודים, בצו בית משפט, לצרכי אישור מתן עדות של עדי מדינה, לאימות גרסה שאין עבורה עדויות פיזיות ועוד. בדיקה כזו נפוצה בדרך כלל במקרי אלימות במשפחה, הטרדות מיניות וחקירות פליליות נוספות.

#2 בדיקת פוליגרף במסגרת דין משמעתי בעבודה – בדיקת פוליגרף היא דבר נפוץ גם לפני נקיטת פעולות של פיטורים או דיווח לרשויות אכיפת החוק, בהתאם לסוג העבירה שבוצעה.

#3 בדיקת פוליגרף לגילוי בגידה – בדיקה זו יכולה לשמש גם במהלך הליכי גירושין, למשל במקרים של חשד להסתרת או הברחת רכוש.

#4 פוליגרף בתהליך קבלה לעבודה – חלק מתנאי קבלה לעבודה עשויים לכלול מעבר של בדיקת פוליגרף לגבי נושאים רלבנטיים כגון שימוש בסמים, גנבה ממקומות עבודה קודמים וכו'.

#5 בדיקת פוליגרף לעובדים – מה שמבוצע פעמים רבות באופן שגרתי, במיוחד במקומות תעסוקה ותפקידים רגישים, דוגמת ביטחון ואבטחה, חברות תרופות, בנקים ועוד.

#6 פוליגרף לחברות ביטוח – על פי החוק, חברות ביטוח רשאיות לבקש ממבוטח שתובע אותן להיבדק בפוליגרף, אך חשוב לציין כי התובע אינו חייב להסכים והדבר לא אמור להיזקף לרעתו בתהליך התביעה.

#7 במקרה של סכסוך עסקי – בדיקה ליישוב מחלוקות או סכסוכים עסקיים הפכה לנפוצה מאד בשנים האחרונות.

#8 הזמת חשדות – בדיקה מקצועית יכולה לסייע לכל אדם חף מפשע להזים חשדות נגדו ולאשרר טענת חפותו.

 

השלבים השונים של בדיקת פוליגרף

ישנם ארבעה שלבים בבדיקת פוליגרף שחייבים להתבצע בצורה קפדנית על מנת שהתוצאות אכן יהיו מדויקות וגם קבילות בבית המשפט:

* שלב ההכנה – הבוחן מקבל לידיו מידע הקשור למושא הבדיקה ורקע מתאים לגביו. הדבר הכרחי על מנת לקבוע מראש מה שואלים בבדיקה וכמו כן, האם הנבדק אכן עומד בקריטריונים לבדיקה זו לפי המצב הרפואי והנפשי שלו.

* שיחה עם הנבדק – בשיחה זו הבוחן לומד פרטים חשובים אודות הנבדק וקובע איתו מראש מהן השאלות שיישאלו בזמן הבדיקה. כלומר, השאלות שלגביהן מעוניינים לבדוק את האמת, ידועות מראש לנבדק.

* הבדיקה עצמה – אם שאלתם את עצמכם מה עושים בבדיקת פוליגרף בפועל, הרי שמדובר בשיחה מאוד עניינית בין הנבדק לבין הבוחן.

אל הנבדק מחברים חיישנים שונים שמודדים שינויים פיזיולוגיים שונים ובעת שאלה עליו לענות בצורה עניינית. הבדיקה נערכת בחדר סגור ונעים ללא הסחות דעת כלשהן.

 

במהלך הבדיקה הנבדק עונה על מגוון שאלות מהסוגים הבאים:

✔️ שאלות סרק – שאלות שאין לנבדק שום סיבה לשקר לגביהן, כגון הגיל שלו, מקום מגוריו, מספר ילדים וכו'.

✔️ שאלות השוואה – קיימות בכל בדיקות פוליגרף שאלות לדוגמא שנועדו לעורר אי נוחות אצל כל אדם ואינן קשורות לנושא הבדיקה, כגון "האם אי פעם גנבת משהו?", "האם אי פעם שיקרת?" שאלות אלו נועדו לבדוק את התגובה של הנבדק לשאלות מלחיצות.

✔️ שאלות רלבנטיות – אלו הן השאלות שאותן מעוניינים לאמת, הקשורות לחקירה עצמה. השאלות עצמן ידועות לנבדק, שרשאי לעבור עליהן מספר פעמים לפני הבדיקה עצמה.

✔️ ניתוח התוצאות – זהו השלב הסופי של כל בדיקת פוליגרף ובו הבוחן מבצע ניתוח של הממצאים ובהתאם לכך מפיק את הדוח המתאים, עבור כל שאלה בנפרד. מכאן החשיבות של פנייה אל מכון בדיקות פוליגרף בעל מוניטין ובוחן מקצועי ומנוסה.

חשוב גם לציין כי כל שאלה בבדיקת הפוליגרף נשאלת לפחות פעמיים אם לא יותר מכך ובהתאם להוראות הבוחן.

 

האם בדיקת פוליגרף אמינה? ומה לגבי קבילות שלה בבית המשפט?

ישנם ויכוחים רבים לגבי האמינות של בדיקות פוליגרף ולגבי השאלה האם אכן הן הכלי האולטימטיבי לזיהוי בין אמת לשקר. אז מה התשובה?

ובכן, בדיוק כמו כל סוג בדיקה אחרת, יש לקחת בחשבון כי גם פוליגרף עשוי לסבול מאחוזי שגיאה כלשהם, בהתאם למגבלות המכשירים, תנאי הביצוע, הפקת העדויות והשאלות ששואלים.

יחד עם זאת, אמינות של בדיקת פוליגרף שמבוצעת בצורה קפדנית, עם מכשירים שעוברים כיול לפי הוראות היצרן, נעה בין 75% ל- 95%, כך שמדובר בבדיקה אמינה ביותר ועל כן היא גם קבילה בערכאות רבות.

נושא הקבילות של בדיקת פוליגרף תלוי בסוג הבדיקה כאשר חשוב לשים לב להבדלים בין שני סוגי הבדיקות הבאים:

#1 בדיקת פוליגרף פרטית כגון כזו שמבוצעת במסגרת מקום העבודה, חברת ביטוח, יחסים זוגיים וכו'. ממצאי הבדיקה קבילים לפי ההסכם בין מזמין הבדיקה לבין הנבדק, כאשר יש צורך בהסכמה של שני הצדדים מראש. כך למשל, במקומות עבודה על פי רוב מוסכם מראש כי עובדים נשלחים על בסיס קבוע לבדיקות פוליגרף תקופתיות עם סנקציות כאלו ואחרות על מי שמסרב לבצע או נכשל בבדיקה.

#2 בדיקת פוליגרף מטעם המדינה – במקרה זה קבילות הבדיקה תלויה ביישות המשפטית שעומדת על הפרק. בבית המשפט לעניינים פליליים, בדיקת הפוליגרף אינה מהווה ראיה קבילה, אך ישנם מקרים שבהם בית המשפט בכל זאת מאשר ביצוע הבדיקה במהלך חקירה משטרתית. בבית המשפט האזרחי ובבית הדין הרבני בדיקת פוליגרף הינה קבילה, כל עוד שני הצדדים מסכימים על ביצועה, כגון במקרה של תביעות בבית המשפט לענייני משפחה ומשפט תעבורתי. לעיתים גם בית המשפט לתביעות קטנות מבצע שימוש בפוליגרף, כל עוד שני הצדדים מסכימים על כך מראש.

 

כיצד להתכונן לבדיקת פוליגרף?

אם אתם עומדים בפני בדיקת פוליגרף, סביר להניח שאתם חשים אי וודאות וחששות מסוימים. תחושות אלו נוכחות בקרב כל אדם שנמצא לקראת בדיקה שכזו, בין אם הוא מתכנן לומר דברי אמת או דברי שקר.

על מנת לעבור את הבדיקה בהצלחה, חשוב שתדעו איך להתכונן לבדיקה במכון פוליגרף – הנה מספר טיפים שעשויים לסייע:

#1 שנו היטב בלילה שלפני – הקפידו לישון שנת לילה טובה לפני הבדיקה ולפחות 6 שעות. חוסר בשעות שינה גורם לשינויים פיזיולוגיים שונים במהלך הבדיקה, מה שעשוי לגרום לטעויות.

#2 בקשו לקבל את השאלות מראש – השאלות הרלבנטיות אינן אמורות להיות מוסתרות מהנבדקים בבדיקת פוליגרף. אתם יכולים לעיין בשאלות ממש לפני הבדיקה עצמה ואף יום לפניה, מה שעשוי להפחית את מפלס החרדה שלכם בצורה משמעותית.

#3 הגיעו בריאים לבדיקה – אם אתם חולים או לא חשים בטוב, מוטב לו תדווחו על כך ותדחו את הבדיקה למועד אחר.

#4 הרגישו בנוח ככל שניתן – התלבשו בבגדים התואמים את העונה על מנת שלא יהיה לכם חם או קר מדי. בנוסף, חשוב להגיע שבעים לבדיקה.

#5 אל תצרכו תרופות, סמים או אלכוהול לפני הבדיקה – הכנה לבדיקת פוליגרף צריכה לכלול גם את ההיבט הזה, עליו נרחיב מייד.

מעבר לזה, נמליץ לכם שלא לחפש טיפים לבדיקת פוליגרף בכל מיני אתרים שאינם מתמחים בנושא, שם תקבלו מידע שגוי ולא באמת מועיל, כמו לא לשתות לפני הבדיקה, לעצור את הנשימה לפני שאתם עונים על כל שאלה וכל מיני מיתוסים שאינם יסייעו לכם אלא אף עשויים להכשיל את דברי האמת שלכם.

 

בדיקת פוליגרף
סטרס הוא חלק בלתי פרד מכל בדיקת פוליגרף – ניתן ואף מומלץ להתכונן לקראת הבדיקה מבחינה נפשית

האם תרופות יכולות לפגום בבדיקת פוליגרף?

רבים רוצים לדעת האם אפשר לשקר בבדיקת פוליגרף ובכל זאת לצאת כדוברי אמת? האם יש תרופות שמשפיעות על תוצאות בדיקת פוליגרף? האם לחץ משפיע על תוצאות הבדיקה, כך שאפשר לקחת כדור נגד חרדה לפני ביצוע הבדיקה ולשבש את התוצאות שלה?

ובכן, ישנם כל מיני "מומחים" בעיני עצמם שיגידו לכם כי נטילת תרופות שמשפיעות על המדדים הנבדקים במהלך הבדיקה וביניהן תרופות להורדת לחץ דם, תרופות להורדת קצב לב ותרופות שמפחיתות זיעה וחרדה, יכולות לשבש את התוצאות של בדיקת פוליגרף.

התרופות הללו אומנם יכולות להשפיע, אך הדבר לא ממש עוזר מבחינת תוצאות הפוליגרף וגם לא מומלץ. מדוע?

ראשית כל חלה החובה של הנבדק ליידע את הבוחן לגבי שימוש בתרופות שניטלות על בסיס קבוע או כאלו שניטלו רק בסמוך לבדיקה. בכל מקרה, בוחן מיומן היטב יכול לשים לב מראש כי האדם שמולו שרוי בהשפעת חומרים כאלו ואחרים לפי דיווח המוניטורים שמחוברים למכשיר הפוליגרף.

על כל זאת ועוד, משום שהבדיקה הינה רציפה וכוללת גם שאלות סרק כאלו ואחרות, תמיד יהיה קו בסיס שממנו ימדדו השינויים ועל כן הדעה הרווחת היא שאין טעם ליטול תרופות לפני בדיקת פוליגרף.

חשוב מאוד גם לציין כי ניסיון זיוף בדיקות פוליגרף, כמו שימוש בתרופות ללא דיווח, עשוי להסתיים בהזמנה לביצוע בדיקת פוליגרף חוזרת ולעיתים דווקא עשוי להטות את הכף לרעת הנבדק.

 

גם בדיקות פוליגרף יכולות לטעות

עוד דבר שחשוב לדעת הוא שגם בדיקות פוליגרף יכולות לטעות. טעויות של בדיקת פוליגרף נחלקות לשני סוגים:

1) False Positive (תוצאה חיובית שגויה) – תוצאה זו אומרת כי הבדיקה והפיענוח שלה הראו כי האדם שיקר לגבי חלק מהתשובות שסיפק אך למעשה הוא דיבר אמת.

2) False Negative (תוצאה שלילית שגויה) – תוצאה זו אומרת כי הבדיקה והפיענוח שלה הראו כי האדם דיבר אמת לגבי חלק מתשובות שסיפק אך למעשה הוא דיבר שקר.

טעויות אלו עשויות להתרחש באם לא מתכוננים לבדיקה כפי שפורט לעיל וכמו כן, עקב מצבים נפשיים שונים שאפיינו את הנבדק ביום הבדיקה, כגון סערה רגשית, חוסר ריכוז ועוד.

טעויות בבדיקות פוליגרף יכולות להתרחש גם כאשר מדובר במכשיר פוליגרף ישן ולא מתוחזק, מכשיר שלא עבר כיול או עקב טעויות או חוסר מקצועיות של הבוחן.

לעיתים שגיאות נובעות גם עקב מה שקרוי "תסמונת האשמה", שבה אדם אינו בטוח לגבי מעורבותו ועל כן מתבטאים בתשובתו שינויים פיזיולוגיים שיכולים להיות מפורשים בתור שקר.

 

מחיר בדיקת פוליגרף – כמה עולה?

עלות בדיקת פוליגרף אינה גבוהה כפי שמקובל לחשוב, בזאת תוכלו להיווכח במחירון שהכנו עבורכם. כיצד נקבע מחיר בדיקת פוליגרף? בהתאם לגורמים הבאים:

#1 בדיקת פוליגרף שגרתית – זוהי הבדיקה הזולה ביותר והיא בדרך כלל מוזמנת על ידי מקומות עבודה. השאלות בבדיקות אלו חוזרות על עצמן ואינן מערבות תחקיר עמוק או ממושך מדי של הנבדק טרם ביצוען. בנוסף, מדובר בבדיקות שנערכות בתדירות גבוהה בארגון ולכן המחיר נמוך יותר פר בדיקה.

#2 בדיקת פוליגרף פרטית – בדיקה מהסוג הזה מחייבת התייחסות פרטנית של הבוחן כלפי הנבדק, התשאול המקדים הינו ארוך ויסודי יותר ועל כן מדובר בבדיקה יקרה יותר. ככל שמדובר במקרה מורכב יותר, כך עלות הבדיקה תעלה בהתאם שכן היא מחייבת הכנה הרבה יותר יסודית, עמוקה וממושכת.

#3 מוניטין החברה שמבצעת את הבדיקה – חברה מקצועית ובעלת מוניטין עובדת עם בוחנים ברמה גבוהה, עם מכשירי פוליגרף מתקדמים ומתוחזקים היטב. חשוב לבחור בחברה שכזאת עבור ביצוע הבדיקה גם אם המחיר יקר יותר, על מנת לקבל תוצאות אמינות ככל שניתן ולהימנע מתוצאות שאינן חד משמעיות והצעה לביצוע בדיקה חוזרת.

הנה טבלת טווח מחירים של בדיקות פוליגרף בישראל:

עלות פוליגרף לפי סוג הבדיקהטווח משוער (המחירים אינם כוללים מע"מ)
כמה עולה בדיקה במכון במגזר העסקי והציבורי? (בדיקה קצרה)350-600 ₪
עלות בדיקת פוליגרף תעסוקתית350-700 ₪
עלות בדיקה למועמד חדש לעבודה400-700 ₪
מחיר פוליגרף במכון (לאחר הנחה כמותית לארגון)350-700 ₪
מחיר לבדיקה פרטית (טווח מחירים מומלץ)800-1500 ₪
פוליגרף לזוגות מחיר בדיקה קצרה עד 45 דקות800-1300 ₪
עלויות של בדיקה פשוטה עם שאלות מובנות800-1300 ₪
בדיקה מורכבת וארוכה1000-1500 ₪

צריכים לעבור בדיקת פוליגרף או להזמין בדיקה שכזאת לאדם אחר? מעוניינים להזמין בדיקת פוליגרף עד הבית?

אצלנו באתר פוליגרף פרו תוכלו לקבל הצעות מחיר ממספר מכוני פוליגרף – ולערוך השוואה ביניהם שתעזור לכם לבחור נכונה.

תשובות לשאלות נפוצות

הפוליגרף אמנם קיבל את הכינוי "מכונת אמת", אך התוצאה המתקבלת בסיומה של בדיקה בפוליגרף איננה מצביעה במאה אחוזים על אמירת אמת או שקר. הדיוק של מכונת הפוליגרף נחשב לגבוה ביותר, כאשר הבדיקה עצמה נעשית בתנאים מיטביים, כאשר הבודק הוא בעל ניסיון ומקצועי מאוד וכשהנבדק עצמו איננו מושפע מלחץ יתר או תרופות כלשהן, שיכולות להטות את התוצאה, אך עדיין לא ניתן להגיד כי נכונות התוצאה – גם כאשר מתקיימים כל התנאים הללו – היא וודאית לגמרי.

עצם המעמד של הבדיקה יכול להיות מלחיץ מאוד וגם מחלה או מחסור בשינה, הם מצבים שעלולים להשפיע על היכולת של הנבדק לעבור את הבדיקה בהצלחה. כדאי להתכונן לקראת הבדיקה, לישון מספיק שעות, להשתדל שלא להתקרב לאנשים חולים בימים הקודמים לבדיקה על מנת שלא להידבק מהם ולחלות – וכמובן שלא לצרוך חומרים שישפיעו לרעה על התחושות הפיזיות ובעקבות כך יטו את התוצאות. ההצלחה בבדיקת פוליגרף תלויה במדדים פיזיים, לכן השמירה על הבריאות היא חיונית במיוחד.

בדיקת פוליגרף נחשבת לקבילה בבית המשפט האזרחי בלבד – ורק כאשר שני הצדדים מסכימים מראש על ביצוע הבדיקה, לצורך בירור נושא מסוים. לעומת זאת, בבית הדין הפלילי, הבדיקה איננה קבילה בשום מקרה וגם במידה שבוצעה – תוצאותיה לא יוכלו להשפיע על הדיונים המתקיימים בבית המשפט עצמו.