תוצאה של בדיקה במכשיר פוליגרף מושפעת ממדדי גוף שונים וביניהם מוליכות של העור, מהירות הדופק, קצב הנשימה ולחץ הדם. נטילה של תרופות מסוימות יכולה להשפיע על מדדים אלה, לכן ייתכן שאנשים שנוטלים אותן בסמוך לבדיקה, יקבלו תוצאה שונה מזו שהיו מקבלים, אילו הבדיקה הייתה נערכת ללא השפעת כימיקלים.

האם קיימות תרופות שמשפיעות על הפוליגרף ושמשווקות בישראל, איך משפיעות תרופות על התוצאה בפוליגרף וכיצד תוצאה של בדיקה שנעשתה תחת נטילת סמים, עלולה להשליך על המשך חייהם של הנבדקים? מיד נענה על שאלות אלו ועל נוספות.

 

תרופות המשפיעות על פוליגרף
מידע מקיף על תרופות שמשפיעות על פוליגרף – כיצד נטילת תרופות עלולה להטות את התוצאה בבדיקה במכונת אמת

 

 

האם באמת קיימות תרופות שמשפיעות על הפוליגרף?

לכל תרופה או תכשיר כימי שנכנס למערכת הדם, ישנה השפעה מסוימת על תפקודי הגוף, כאשר חלק מן ההשפעות הן תוצאה ישירה וידועה של תרכיבי התרופה, כלומר, השפעות רצויות שמסייעות לגוף להתגבר על בעיה כלשהי, כשהדוגמה הטובה ביותר היא משככי כאבים שניתנים ללא מרשם רופא, שמטרתם להוריד את טמפרטורת הגוף והם מסייעים לאנשים שסובלים ממחלות חום שונות לסבול פחות מן התסמינים של מחלתם.

עם זאת, לכל תרופה ישנן גם תופעות לוואי, בין אם הן שכיחות יותר או פחות. תופעות הלוואי הללו יכולות להשפיע על אנשים שנוטלים אותן והן אינן תמיד רצויות, אלא אם כן הן מסייעות לנבדק בפוליגרף בדרך עקיפה כפי שנסביר בהמשך.

הסיבה שאנשים נוטלים תרופות שיש להן תופעות לוואי, לפעמים מאוד לא נעימות ואף קשות, היא שהתועלת שהם מפיקים – עולה על ה"מחיר" שהם צריכים להתמודד עמו, בתקופה של נטילת התרופה.

במקרים מסוימים, תופעות הלוואי של נטילת תרופה הן חזקות במיוחד ומשנות בצורה ניכרת את אחד, או יותר, מהמדדים שמשפיעים על התוצאה בפוליגרף – לכן אפשר להגיד כי ישנן תרופות שיכולות להשפיע על נבדקים בפוליגרף, אך יותר מזה – לעתים זה מתרחש באופן שלא בהכרח ניתן לצפות מראש, או באופן שאכן יסייע לנבדק, גם כאשר נטילת התרופות נעשית מתוך כוונה לעבור פוליגרף בהצלחה.

 

איך תרופות יכולות להשפיע על תוצאה במכונת אמת?

השפעה של תרופות על פוליגרף מתרחשת כאשר הכימיקלים שבתרופה פועלים על מערכות הגוף ומייצרים תגובה פיזית מסוימת, שממשיכה לבוא לידי ביטוי כל עוד התרופה עובדת, אך מתפוגגת כאשר החומר משתחרר מן הגוף.

נוסף על המקרים שבהם נבדק נוטל תרופות שהוא זקוק להן, כחלק בלתי נפרד משגרת חייו וכדי לשמור על בריאותו, קיימים מקרים שבהם אין כל צורך רפואי של הנבדק בתרופה או חומר כימי מסוים, אך הוא נוטל תרופות ספציפיות בכל זאת, מתוך ידיעה שהן יגרמו לגופו להגיב באופן הרצוי ויסייעו לו לצאת דובר אמת בבדיקת פוליגרף אפילו שהוא דובר שקר.

איך זה קורה? התרופות משפיעות על התוצאה ומטות אותה, למשל על ידי כך שהן מורידות באופן ניכר את הלחץ שבו שרוי הנבדק, מנמיכות את עוצמת הסטרס שלו – ובאופן טבעי מהירות הדופק שלו יורדת, לחץ הדם וקצב הנשימה מתמתנים וההזעה – שהיא תסמין מובהק של לחץ – נמנעת לחלוטין או שמצטמצמת מאוד, מה שמפחית גם את המוליכות של העור.

הרגיעה של הגוף לאחר נטילת תרופות כאלה, מאפשרת לנבדק לענות כרצונו על שאלות בבדיקת הפוליגרף ואף לשקר מבלי שהשקר יתגלה, זאת כיוון שגופו המושפע מן התרופות המרגיעות לא "יסגיר" אותו והמדדים שמשפיעים על התוצאה יישארו נמוכים.

באותה מידה, תרופות עלולות לחולל תגובתיות הפוכה ולהגביר מדדים באופן בלתי רצוי, מה שיגרום לגוף להגיב כמו שדוברי שקר היו מגיבים, זאת גם במקרה שבו הנבדק דובר אמת.

 

סוגי תרופות שיכולות להשפיע על בדיקת פוליגרף

כדי להכיר תרופות שיכולות להשפיע על נבדקים בפוליגרף ולהבין אילו מהן יכולות להטות את התוצאה של הבדיקה, יש להבין כיצד הפוליגרף עובד ואילו מדדים של הגוף הם אלו שמצביעים על אמירת שקר או אמת.

ככלל, ניתן לומר שדוברי שקר יהיו לחוצים יותר במהלך הבדיקה שלהם, יזיעו יותר, הלב שלהם יפעם בחוזקה ולחץ הדם שלהם יהיה גבוה מאוד. בניגוד אליהם, נבדקים רגועים שבטוחים באמיתות דבריהם, יגיעו ללא חשש מעצם הבדיקה – או אולי יילחצו רק מהמעמד אך לא מהשאלות בבדיקה במכונת האמת, שהם אמורים לענות עליהן.

מסיבות אלה, על השאלה האם תרופות משפיעות על בדיקת פוליגרף ואם כן, אז כיצד הן עושות זאת, אפשר לענות על ידי ההשפעה הפיזית שיש לכימיקלים שבתרופות, על המדדים השונים:

#1 תרופות שמגבירות את הלחץ הנפשי – ישנם חומרים שנמצאים בתרופות מסוימות, אפילו במשככי כאבים מוכרים, שעלולות לגרום לסטרס נפשי ולמועקה של ממש. באופן אבסורדי, חלק מתופעות הלוואי של תכשירים פופולריים המיועדים להרגעה, למשל כדורים שמתאימים לאנשים המתמודדים עם מחלות נפש, היא דווקא העלאת רמת הסטרס בשלב הראשון של נטילת התקופה.

בהמשך לכך, לתרופות כאלה יש תופעות לוואי פיזיות – תרופות שמעלות או מורידות את הדופק, בין אם הדבר רצוי או לא, יגרמו לגוף להציג "מצג שווא" שמשמעותו יהיה אמירת שקר בבדיקת הפוליגרף.

#2 תרופות שמשפיעות על הנשימה – בין אם קצב נשימה מואץ הוא תופעת לוואי של תרופה, או שהוא חלק מתסמינים של מחלה, יש לזכור כי נשימה מהירה מעידה לרוב על אמירת שקר. כיוון שתרופות מסוימות גורמות להאצת קצב הנשימה, או לחילופין יש כאלה ש"פותחות" את הסמפונות החסומות של הריאות ומאפשרות נשימה איטית יותר, ניתן בהחלט להגיד כי לתרופות שמשפיעות על הנשימה לכאן או לכאן עלולה להיות גם השפעה של הטיית התוצאות בבדיקת הפוליגרף.

#3 תרופות שמגבירות הזעה – ישנן תרופות שגורמות לגוף לשחרר נוזלים, מה שיכול להשפיע על התוצאה בבדיקת הפוליגרף. מוליכות העור, המושפעת מגורמים שונים וביניהן גם ההזעה, היא חלק מהמדדים המושפעים מנטילת תרופות מסוימות, לא תמיד באופן ובמידתיות הרצויה. מסיבה זו, חשוב של ליטול תרופות שמשפיעות על מוליכות העור בסמוך לבדיקה.

 

תרופות המשפיעות על פוליגרף
קיימות תרופות המשפיעות על פוליגרף בצורה רצויה או שאינה רצויה – בגלל האפקט שיש לנטילתן על מדדי הגוף השונים כגון לחץ דם, מהירות הדופק ועוד

 

שילוב של נטילת תרופות וסמים – וההשפעה על תוצאות הבדיקה

מרבית הכימיקלים שנמצאים ברכיבים של תרופות, לרבות תרופות מרשם הנחשבות לחזקות במיוחד וההשפעה הפיזית שלהן היא משמעותית, אפקטיביים באופן ידוע, כולל תופעות הלוואי הבלתי רצויות שהם יכולים לגרום להן.

לעומת זאת, נטילת סמים היא בעייתית יותר ל"ניבוי" ולא תמיד ניתן יהיה לדעת כיצד סם מסוים ישפיע ועד כמה, על תגובתיות של נבדק.

ישנם נבדקים שישתמשו בסמים, בתרופות או בשילוב של שניהם לפני הבדיקה, על מנת להירגע ולתפקד באופן כמה שיותר ניתן לשליטה – על מנת להצליח להגיב בהתאם לאופן שבו דוברי אמת "אמורים" להגיב, זאת כדי להטעות במכוון את מכשיר הפוליגרף.

חשוב להבין כי השפעת סמים ותרופות על תוצאה בפוליגרף איננה מוחלטת ולא ניתן "להסתמך" על השפעתו של חומר מסוים, או לצפות לכך שהגוף יגיב בהתאם לרצוי – למשל, לחץ הדם יירד, קצב הנשימה יהיה איטי יותר וכדומה.

בטבלה ניתן לראות בצורה תמציתית כיצד תרופות או סמים שיש לנטילתם תופעות לוואי מסוימות, משפיעות על מדדי הגוף של נבדקים בפוליגרף ומכאן גם על תוצאות הבדיקות שלהם במכונת אמת.

תרופות שמשפיעות על פוליגרף – לפי מדדים פיזיים האופן שבו תרופות משפיעות על תוצאות בדיקת פוליגרף
תרופות או סמים שמגבירים סטרס ולחץ נפשי או לחילופין פועלים להרגעה לחץ יגרום לבלבול ולחוסר שליטה וחוסר בטחון בזמן המענה – לעתים גם בקרב דוברי אמת
תרופות או חומרים כימיים אחרים שמשפיעים על קצב הנשימה נשימה מהירה מצביעה על אמירת שקר
כימיקלים שמעלים או מורידים את מהירות הדופק דופק מהיר במיוחד מצביע על לחץ, ששכיח בקרב דוברי שקר בבדיקת פוליגרף
תרופות וסמים שמעלים או מורידים את לחץ הדם בעת אמירת שקר, תיתכן עלייה משמעותית של לחץ הדם
חומרים כימיים בתרופות או סמים שמגבירים או מדכאים הזעה הזעת יתר מצביעה על סטרס והיא מאפיינת דוברי שקר
תרופות וסמים שמשפיעים על מוליכות העור מוליכות גבוהה של העור מעידה על לחץ נפשי, שאופייני לדוברי שקר

 

כיצד נטילת תרופות תשפיע על בדיקת פוליגרף – סיכום והמלצות

מכוני פוליגרף מקצועיים שבהם עובדים בודקי פוליגרף מוסמכים ומנוסים, יוכלו בקלות לאתר נבדקים שנמצאים תחת השפעה של סמים או תרופות.

עם זאת, קיימות תרופות שמשפיעות על תוצאות בפוליגרף אך לא על ההתנהגות של הנבדק, כיוון שאחד או יותר מרכיבי התרופה ישפיעו על מדדי הגוף, בין אם על קצב הנשימה, מוליכות העור או מדדים אחרים שהפוליגרף "משתמש" בהם.

במקרה של חשש מתוצאה שגויה בשל השפעה לא רצויה של תרופות על בדיקות פוליגרף, כדאי להתייעץ מראש הן עם הרופא המטפל והן עם מכון הפוליגרף שבו תבחרו לעבור את הבדיקה.

בין אם אם צריכים לעבור בדיקת פוליגרף במקום העבודה, מעוניינים להזמין שירות של פוליגרף הביתה או שהוזמנתם לבדיקה על ידי גורם חיצוני אחר, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונפנה אתכם למכון פוליגרף מקצועי ואמין.