פוליגרף בעבודה היא הליך נפוץ בחברות ובתי עסק רבים בישראל. בדיקת פוליגרף לעובדים הפכה במרוצת השנים לאחד מהכלים המשמעותיים ביותר עבור מעסיקים ביחס לעובדים ומועמדים לעבודה.
כיוון שבראיונות, שיחות ותחקירים שונים שמבוצעים בעבודה, אין ממש דרך אובייקטיבית להבחין בין אמת לשקר, בדיקה זו יכולה לסייע למנהלים בעבודתם.
מתי מבצעים שימוש בפוליגרף במקום העבודה, מהם דגשי ביצוע הבדיקה ומה עוד צריך לדעת לגבי ההליך הזה? מיד תקבלו את כל התשובות.
פוליגרף בעבודה – השוואת מחירים ממכונים מובילים
✔️ פוליגרף למועמדים חדשים לעבודה ולעובדים קיימים
✔️ מכונת אמת עד הבית – נבדקים בתוך המשרד!
✔️ פוליגרף לתחקור מקרים ובדיקות תקופתיות לעובדים
✔️ להצעת מחיר עבור בדיקה במקום העבודה חייגו >>
צרו איתנו קשר בטלפון 055-9704269
נושאים מרכזיים בדף
בדיקת פוליגרף לעובד – מתי הדבר מתבצע בדרך כלל?
מכשיר הפוליגרף, הקרוי גם "מכונת אמת" או "גלאי שקר", נועד לספק עבור מעסיקים מידע רב אודות העובדים שלהם, הקיימים או הפוטנציאליים. ניתן למנות מספר שימושים עיקריים לביצוע בדיקת פוליגרף בעבודה:
#1 פוליגרף לקבלה לעבודה – הבדיקה נועדה לזהות בשלבים הראשוניים ביותר עובדים שהעסקתם אינה מומלצת עבור המעסיקים, בהתאם לקריטריונים נדרשים כגון עבר פלילי, גניבה ממעסיקים קודמים, שימוש בסמים בעבר או בהווה ועוד. הבדיקה יכולה לעלות על מועמדים שמנסים להסתיר את האמת ולמנוע את העסקתם מראש ואף להרתיע מועמדים שאינם מתאימים מלהגיש את מועמדותם מלכתחילה. בנוסף, בדיקת פוליגרף כתנאי קבלה לעבודה מונעת מקרים של ריגול תעשייתי.
#2 פוליגרף תקופתי לעובד – בדיקות פוליגרף אלו מבוצעות בכל תקופה (שנקבעת בהסכם העבודה) ובדרך כלל למועסקים בתפקידים רגישים. בדיקות אלו מיועדות לעלות על מקרים שבהם עובדים ביצעו מעשים אסורים או כאלו שאותם התחייבו לא לבצע במהלך עבודתם. בנוסף, פוליגרף תקופתי מהווה גורם הרתעתי שלמעשה מונע מראש מעובדים לבצע מעשים מסוימים בזמן עבודתם, שכן הסבירות שהדבר יתגלה גבוהה.
חלק מהמעסיקים אף מבצעים פוליגרף תקופתי רנדומלי לעובדים, כך שבכל פעם עובד מסוים נבחר לעבור את הבדיקה באופן שרירותי וזאת גם כן כגורם הרתעתי.
#3 בדיקות פוליגרף לעובדים במהלך תחקיר מקרה – שימוש בפוליגרף במקום העבודה מתבצע פעמים רבות גם כאשר עומדים על הפרק קונפליקטים או אירועים שונים המחייבים בדיקה, כגון גניבה ממקום העבודה, הטרדה מינית ועוד.
מה אומר החוק על ביצוע בדיקת פוליגרף בעבודה?
למרות שמדובר בבדיקה מאוד חיונית עבור מעסיקים, הרי שבסופו של דבר מדובר בחדירה לפרטיותו של העובד ועל כן יש להתייחס לסוגיה זו בזהירות רבה.
מסיבה זו, בתור מעסיקים, חשוב להיות מודעים להיבטי החוק ולוודא האם מותר לחייב עובד לעבור בדיקת פוליגרף לפני הקבלה לעבודה ואף תוך כדי העבודה.
הנה כמה נקודות למחשבה בנוגע לנושא הזה:
📌 בדיקות פוליגרף למועמדים לעבודה – מדובר בהליך חוקי שמבוצע כיום לא רק בתפקידים ביטחוניים או רגישים אחרים אלא במגזר העסקי כולו ולעיתים אף בציבורי. יחד עם זאת, יש לבצע את הבדיקה רק לאחר שהמועמד לעבודה הבין את כל זכויותיו וחתם על הסכמתו ללא הפעלת לחץ או הצגת מיצגי שווא מצד המעסיק.
למעשה, בית המשפט מתייחס לביצוע בדיקת פוליגרף לעובד כתנאי קבלה לגיטימי של המעסיק עבור כל מועמד ולכל תפקיד, במיוחד כאשר מדובר בתפקידים רגישים מבחינת המעסיק, תפקידי כספים, למשל.
📌 האם ניתן לפטר עובד שסירב לפוליגרף? – הסירוב לכשעצמו אינו יכול להוות עילה לפיטורים, גם אם העובד חתם מלכתחילה על הסכמתו לעבור בדיקת פוליגרף תקופתית. על מנת להימנע מפיטורים של עובד שלא כחוק, יש לעמוד בתנאים מחייבים כגון ביצוע הליך שימוע מלא וכדין ולנסות למצוא הוכחות כאלו ואחרות לסיבת הפיטורים. במידה ומפטרים אדם רק על סמך סירוב לביצוע הבדיקה, מסתכנים בתביעות בבין הדין ובדרישות לפיצויים.
📌 פוליגרף כתנאי להמשך העסקה – ישנן משרות במדינת ישראל שהחוק מחריג אותן בכל הקשור לביצוע בדיקת פוליגרף כתנאי להמשך העסקה. משרות אלו כוללות תפקידים בשב"כ, במוסד וכמו כן, במערכת המשטרה, הצבא והמשפט. במשרות אלו פוליגרף בהסכם עבודה הוא דבר ידוע מראש ואף חותמים על הסכמה לכך. התייחסות אל חוק פוליגרף בעבודה בהקשר הזה מצויה גם בחוק השב"כ.
בכל מקרה, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין או מכון הפוליגרף באשר להתנהלות הרצויה מול עובדים קיימים, חדשים או מועמדים, וזאת על מנת להימנע מהסתבכות מיותרת בבתי הדין לעבודה.
אילו שאלות נשאלות בבדיקות פוליגרף לעובדים?
בין אם מדובר על פוליגרף כבדיקת מהימנות של מועמדים לעבודה ובין אם על בדיקת פוליגרף לעובדים קיימים, הבדיקה כוללת מספר סוגי שאלות, שאותן הבוחן צריך לשאול לפחות פעמיים את הנבדק.
כפי שניתן לראות, שאלות אלו כולו כוללות שאלות סרק (למשל, מה הגיל שלך או היכן אתה גר?), שאלות השוואה (שפשוט מעוררות לחץ אצל כל אחד מאיתנו) ואת השאלות הרלבנטיות, שהתשובות עליהן מעניינות את המעסיק.
הנושאים השכיחים עליהם נשאלים במהלך בדיקות פוליגרף בעבודה, מפורטים בטבלה הבאה:
הנושא עליו שואלים בבדיקת פוליגרף לעובדים | שאלות שייתכן ויישאלו במהלך הבדיקה |
שימוש בסמים | האם השתמשת בסמים בעבודה? האם הציעו לך סמים? |
קשרים עם מעסיקים אחרים | האם אתה מועסק במקום נוסף? האם נשלחת על ידי גורמים שונים לעבודה זו? |
עבר פלילי | האם אי פעם נפתח כנגדך תיק פלילי? האם הורשעת בעבר בעבירות פליליות? |
גניבה ממעסיקים קודמים | האם אי פעם גנבת ממקום עבודה? האם אי פעם לקחת משהו ללא רשות ממקום העבודה? |
הימורים לא חוקיים או קשר לעולם התחתון | האם אתה מהמר במסגרת לא חוקית? האם יש לך קשר כלשהו לאדם מהעולם התחתון? |
חובות כספיים בעבר או בהווה | האם יש לך חובות כספיים שלא למערכת הבנקאית הרגילה? האם אי פעם הוכרזת כפושט רגל? |
יש לציין כי לפני ביצוע בדיקת פוליגרף לאדם כלשהו הוא אמור לעבור שיחה עם הבוחן, שמפרטת בפניו את כל השאלות שיישאלו.
למעשה, חל איסור לשאול שאלה שעליה לא היו הסכמות מראש. במידה וסוג השאלות אינן לרוחו של הנבדק, הוא רשאי שלא להסכים לביצוע הבדיקה, בין אם מדובר בביצוע בדיקת פוליגרף לעובד חדש או קיים.
האם בדיקת פוליגרף לעובד קבילה בבית המשפט?
נשאלת השאלה האם בדיקת פוליגרף בעבודה בכלל קבילה בבית המשפט, כאשר מתגלה כי העובד ענה דברי שקר לשאלות מהותיות בבדיקה? הדבר יכול להתרחש כאשר המעסיק מבצע תחקיר מסוים לגבי מאורע שהתרחש (כגון גניבה) אך גם במהלך בדיקות פוליגרף תעסוקתיות שמבוצעות בשגרה (למשל, שקר לגבי שימוש בסמים בזמן האחרון וכו').
האם במקרים אלו הכישלון בבדיקת הפוליגרף מהווה למעשה ראיה שהיא קבילה לשימוש נגד העובד לצרכי תביעה ו/או פיטורים?
ובכן, על מנת שתהיה זו ראיה קבילה, יש להראות כי התקיימו התנאים הבאים:
✔️ העובד הסכים לדרישת המעסיק לעבור בדיקות פוליגרף במקום העבודה והיה מודע לעצם הבדיקות, כלומר, מה המטרות שלהן שעומדות על הפרק.
✔️ העובד הסכים מראש לכך שתוצאות הבדיקה יוכלו לשמש כראייה בבית משפט לצרכי הכרעה.
✔️ על המעסיק לוודא כי הדרישה לביצוע בדיקת הפוליגרף אינה מבוצעת תוך הפעלת לחצים או איומים כלשהם ושהעובד מבין היטב מהי החשיבות של בדיקות פוליגרף לעובדים, כיצד הן מבוצעות ומה הן כוללות.
בדיקת פוליגרף לעובדים – כמה עולה ואיך נקבע המחיר?
העלות של בדיקת פוליגרף בעבודה נקבעת על פי מספר גורמים. הראשון הוא היקף הבדיקות – ככל שמזמינים יותר בדיקות פוליגרף לעובדים, כך העלות פר בדיקה נמוכה יותר עבור מקום העבודה.
השני הוא סוג הבדיקה – כאשר מדובר על בדיקות פוליגרף לעבודה שמבוצעות בשגרה, המחיר שלהן יהיה זול יותר, מאחר ומדובר באותן שאלות עבור כל העובדים.
לעומת זאת, כאשר מדובר על בדיקת פוליגרף מיוחדת בשל מקרה חריג, הרי שהשאלות נתפרות אישית עבור אדם מסוים או לפי המקרה ועל כן מדובר בתהליך התכוננות ארוך וממושך של הבוחן, מה שמייקר את העלויות.
בנוסף, יש לקחת בחשבון כי בדיקת פוליגרף לעובד שתבוצע על ידי מכון פוליגרף מקצועי ואיכותי תהיה בדרך כלל יקרה יותר בהשוואה למכונים אחרים, אך רצוי שלא להתפשר, לשם ניסוח השאלות בצורה הנכונה והטובה ביותר וקבלת תוצאות בדיקה אמינות ככל שניתן.
ניתן להתרשם מטווחי המחירים הממוצעים שאמורים להיגבות מכם, במחירון באתר שבו תוכלו לאמוד את העלות הסופית עבור הזמנת בדיקות פוליגרף למקום העבודה שאתם מנהלים.
באתר פוליגרף פרו תוכלו לבצע השוואת מחירים בין מכוני פוליגרף שונים ולבחור את המכון המתאים ביותר עבור ביצוע בדיקת פוליגרף לעובדים שלכם.